Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Σοφά Λόγια-Αποφθέγματα



Συγκλονίζει την ανθρώπινη ύπαρξη ο πόνος. Είναι φωτιά, καμίνι, που καίει και κατακαίει. Είναι καταιγίδα και τρικυμία. «Τα σπλάχνα μου και η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν», λέει ο Σολομών. Είναι στιγμές που οι δοκιμασίες έρχονται απανωτές, η μία μετά την άλλη η και όλες μαζί. Πολύ βαρύς τότε ο σταυρός. Η αγωνία κορυφώνεται. Η ψυχή ζορίζεται τόσο, ώστε είναι έτοιμη να λυγίσει. Όλα φαίνονται μαύρα, κατάμαυρα. Παντού σκοτεινιά, παντού αδιέξοδα.
Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

Και αν ακόμη φανούμε ότι πετύχαμε πάρα πολλά, όλα θα τα χάσουμε, όταν μας ενοχλεί το πικρό και άγριο ελάττωμα του φθόνου, που μακάρι να το αποφύγουμε όλοι μας, που με τη χάρη του βαπτίσματος βγάλαμε το παλιό ένδυμα των αμαρτημάτων μας και  μπορούμε να λάμπουμε σαν τις ακτίνες του ήλιου.
Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα


Η ψυχή του χριστιανού πρέπει να είναι πιο καθαρή και από τις ακτίνες του ήλιου.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Η παρακοή προς τον Θεό είναι αποστασία και χωρισμός από τον Θεό. Και όταν κανείς χωρίζεται από τον Θεό, χωρίζεται και από την Αγάπη που είναι ο Θεός, χωρίζεται και από την Ζωή που είναι ο Θεός. Άρα πεθαίνει. Ο άνθρωπος ζει πραγματικά «νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων», μόνον όταν είναι ενωμένος με τον Θεό.
Γέροντας Χριστοφόρος Γρηγοριάτης

Να είσαι φρόνιμος και συνετός όταν κάποιος φτωχός άνθρωπος που έχει ανάγκη καταφύγει σε σένα. Ο εχθρός θα προσπαθήσει τότε να ψυχράνει την καρδιά σου, να την κάνει ολότελα αδιάφορη, να φερθεί με περιφρόνηση στον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Φρόντισε να ξεπεράσεις μέσα σου την αντιχριστιανική και απάνθρωπη αυτή διάθεση.
Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης

Αν το ρυάκι είναι τόσο ακάθαρτο, ας καταλάβεις πoια είναι η πηγή της βρωμιάς αυτής. Είναι η αισχρολογία.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Κατά το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας, δηλαδή στο ήμισυ της επιγείου ζωής, συμβαίνει να κάνει ο άνθρωπος μεγάλο αγώνα για την διατήρηση του εαυτού του. Πολλοί σʼ αυτή την ηλικία δεν παραμένουν στην αρετή, ξεφεύγουν, και ακολουθούν τον δρόμον των επιθυμιών τους.
Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ

Προτού ακούσεις τον άλλον δεν πρέπει να απαντάς. «Ος αποκρίνεται λόγον πριν ακούσαι, αφροσύνη αυτώ εστί και όνειδος» (Παροιμ. ιη', 13).
Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Εκείνος που δεν πιστεύει στον Θεό που μας σώζει από κάθε δύσκολη περίσταση και δεν θέλει να Τον δοξολογήσει, είναι λιπόψυχος. Δεν Τον αντιλαμβάνεται σαν άγρυπνο, παντοδύναμο και ελεήμονα, αλλά σαν ένα Θεό νυσταγμένο και βαριεστημένο. Αυτός σκέφτεται λαθεμένα και αμαρτάνει σοβαρά.
Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης

Οι δαίμονες επιτίθενται με κακούς λογισμούς. Ενίοτε αισθάνεσαι φόβο, εν ώρα προσευχής. Πρέπει να μη φοβάσαι να τους περιφρονείς, και να λέγεις την ευχή, να μην αφήνεις την ευχή. Ο Θεός θα σου δώσει πολύ χάριν, όταν αγωνίζεσαι και δεν τους υπολογίζεις.
Γέροντας Χαράλαμπος Διονυσιάτης

Ο Κύριος είναι κρυμμένος στις εντολές του και ανακαλύπτεται, κατ’ αναλογία με την εφαρμογή των εντολών του, από εκείνους που τον ζητούν.
Άγιος Μάρκος ο Ασκητής

Εκείνος που είναι δεμένος στα κοσμικά, και αν ακόμη ακούσει την αλήθεια, αποστρέφεται αυτόν που την λέει.
Άγιος Εφραίμ ο Σύρος

Ο άνθρωπος όταν δεν ζητάει τα δικαιώματά του θα φωτίσει ο Θεός τον άλλον να του τα δώσει. Το φως του Κυρίου να σε φωτίζει και να σε οδηγεί πάντοτε.
Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής

Δεν μπορεί να σε αλλάξει κανείς, όταν στην καρδιά σου έχεις τον Χριστό. Αλλά πρέπει να είσαι σε κάποιο βαθμό  της εσωτερικής προσευχής. Όταν λες: «Κύριε Ιησού Χριστέ» τρέμει  όλη η κόλαση, μόνο να την λες από την καρδιά σου!
Γέροντας Κλεόπα Ηλίε

Η ψυχή του ανθρώπου απ’ αυτό φανερώνει τη βασιλική και υψηλή της προέλευση· βρίσκεται μακριά από την τιποτένια αθλιότητα και χωρισμένη απ’ αυτήν. Ας αγαπήσουμε λοιπόν την ευλογία και ας αποφύγουμε την κατάρα. Σε μας απομένει να προτιμήσουμε αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία και να στραφούμε με προθυμία σ’ αυτό.
Άγιος Γρηγόριος Νύσσης

Όταν είμαστε δυσαρεστημένοι, ολόκληρη η ατμόσφαιρα τριγύρω μας ξινίζει, κι αρχίζουμε να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλο. Ανεξάρτητα από το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι σε μας, εμείς πρέπει να είμαστε πράοι και να συγχωρούμε κάθε προσβολή που μας γίνεται.
Γέροντα Θαδαίου της Βιτόβνιτσα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...