Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Εάν συμβουλεύεις τα ευχάριστα αντί τα θεάρεστα, θα είσαι αγαπητός στους ανθρώπους όχι όμως στον Θεό! (Αποφθέγματα)



Η εξομολόγηση είναι θεληματική και ειλικρινής των αμαρτημάτων που διαπράχθηκαν – χωρίς ντροπή και δισταγμό, αλλά με αυτομεμψία και συντριβή καρδιάς- ενώπιον του προσώπου που η Εκκλησία έχει ορίσει για τη συγχώρεση των αμαρτιών. Για να είναι αληθινή και αποτελεσματική, πρέπει να είναι εκούσια και ειλικρινής, γιατί η βεβιασμένη και ανειλικρινής εξομολόγηση είναι άκαρπη, καθώς δεν αποτελεί γνήσια υπαγόρευση της καρδιάς, έκφραση μεταμέλειας και φανέρωση του πόθου για θεραπεία. Η εξομολόγηση πρέπει να γίνεται χωρίς ντροπή και δισταγμό, αλλά με θάρρος και αυτοκατάκριση, γιατί το θάρρος είναι εκδήλωση αποστροφής προς την αμαρτία, ενώ η ντροπή δείχνει την έλλειψη θάρρους.
Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως

Ὅποιος δὲν δοκιμάσθηκε σὲ πειρασμοὺς δὲν θὰ μπορέσει νὰ μπεῖ στὴ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ.
Ἅγιος Ἀντώνιος


Ὁ Κύριος εἶναι ἐλεήμων, αὐτὸ τὸ γνωρίζει ἡ ψυχή μου, ἀλλὰ δὲν μπορῶ νὰ τὸ περιγράψω. Εἶναι ὑπερβολικὰ πράος καὶ ταπεινός, καὶ ὅταν Τὸν δεῖ ἡ ψυχή, τότε ἀλλάζει καὶ γεμίζει ἀπὸ ἀγάπη γιὰ τὸν Θεὸ καὶ τὸν πλησίον καὶ γίνεται καὶ ἡ ἴδια πραεία καὶ ταπεινή.
Ἅγιος Σιλουανὸς ὁ Ἀθωνίτης

Καταλαβαίνομε την λατρεία, όταν συνάπτομε δεσμό με τα πρόσωπα τα οποία την ζωογονούν ή με τον άγιο ο οποίος γιορτάζει ή με τα τελούμενα.
...Όταν έχω κάποιον που αγαπώ, όλα μου φαίνονται αγαπητά στη λατρεία.
...Την Δευτέρα πάω να προσκυνήσω τους αρχαγγέλους, την Τρίτη τον τίμιο Πρόδρομο, την Τετάρτη και την Παρασκευή τον τίμιο Σταυρό, την Πέμπτη τους αγίους Αποστόλους και τον άγιο Νικόλαο, το Σάββατο τους μάρτυρες, την Θεοτόκο και τους κεκοιμημένους.
Όταν για μένα η κάθε μέρα έχει το νόημά της και τον συγκεκριμένο άγιο τον οποίο επικαλούμαι, τότε πηγαίνω στην λειτουργία τόσο άνετα και οικεία, όπως πάει κανείς με δώρα στο φίλο του που γιορτάζει.
Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Ὅσα μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νὰ τὰ ἀποφύγει καὶ δὲν λαμβάνει τὰ μέτρα του, εἶναι σὰν νὰ προκαλεῖ τὴν ἁμαρτία.
Ἀββᾶς Σισόης

Εάν δεν βρεις τον Χριστό σε αυτήν τη ζωή, δεν θα Τον βρεις στην άλλη.
π. Σεραφείμ Ρόουζ

Φρόντισε μὲ ἰδιαίτερη προσοχὴ νὰ μὴν ἁμαρτάνεις, γιὰ νὰ μὴν προσβάλεις τὸν Θεὸ ποὺ κατοικεῖ μέσα σου καὶ τὸν διώξεις ἀπ᾿ τὴν ψυχή σου.  
Ἀββᾶς Μωυσῆς

Η Αγάπη είναι μια πάρα πολύ περίεργη λέξη. Εκεί είναι και η όλη παρεξήγηση με τον Χριστιανισμό. Αγάπη δεν είναι χάδια, χαρά…
Αγάπη είναι ο Σταυρός! Αυτός είναι ο τελικός προορισμός της Αγάπης. Αυτός που θέλει να αγαπήσει, πρέπει να είναι έτοιμος και να θυσιαστεί...
''Αγαπώ σημαίνει φτάνω μέχρι το τέλος, και αυτό σημαίνει ότι θα λέω την αλήθεια μέχρι του Σταυρού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό...

Kαλύτερο μέρος πάνω στη Γη δεν έχει ο Θεός,
από την καθαρή ψυχή...
Πυθαγόρας ο Σάμιος


Μα, μπορεί να πεί κάποιος, άν ο αδελφός μου έχει άδικο; είναι σωστό να με κάνει ό,τι θέλει; Βεβαίως. Σωστό και φυσιολογικό είναι, διότι ο άνθρωπος ενεργεί σύμφωνα με τον χαρακτήρα του. Όπως η λάμπα φωτίζει, όπως το δάπεδο στηρίζει, όπως ο τοίχος προστατεύει από τον ήλιο ή τον αέρα, έτσι ακριβώς και ο κάθε άνθρωπος ενεργεί ανάλογα με το τι είναι. Ο νευρικός θα νευριάσει, ο πράος θα σου φερθεί με πραότητα, ο ευγενής θα σου μιλήσει με λεπτότητα, και ο αγενής είναι φυσικό να σου μιλήσει άσχημα. Όπως στον ευγενή δεν μπορείς να βρείς αγένεια, έτσι και από τον αγενή δεν μπορείς να περιμένεις ευγένεια. Ο καθένας εκφράζει με την συμπεριφορά του το περίσσευμα της καρδιάς του. Δεν μπορεί να σου δώσει κάτι άλλο, δεν γίνεται να σου δώσει αυτό που θέλεις εσύ. Άν κάποιος ξέρει να μιλά μόνον άγρια, σημαίνει πως έτσι είναι ο ψυχικός του κόσμος. Όταν εγώ θέλω να μου συμπεριφέρεσαι ορθά, είναι σα να λέγω στο φώς, σταμάτησέ μου τον αέρα, ή στο τραπέζι, βγάλε μου φωνή. Ο άνθρωπος εκφράζεται όπως ο πατέρας του, η μάνα του, ανάλογα με το κληρονομικό του, με την ζωή που έχει ζήσει μέχρι τώρα. Όλα αυτά πέφτουν επάνω μου. Αυτό που μπορώ εγώ να κάνω, είναι να δέχωμαι τον καθένα όπως είναι, και ιδιαίτερα όταν αντιδρά απέναντί μου, όταν έρχεται εναντίον μου, διότι αυτό μπορεί να με κάνει άγιο.
Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Όταν ασπάζεστε τις εικόνες των μαρτύρων του Χριστού, ασπάζεστε τις πληγές και τα παθήματά τους για χάρη του Βασιλέως Χριστού.
Όταν αγγίζετε με το χέρι σας τις εικόνες των οσίων ασκητών και εγκρατευτών, δεν αγγίζεται το σανίδι αλλά τους κόπους και τις αρετές τους.
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...