Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά πανηγυρίσε την μνήμη του Αγίου Λουκά στον ομώνυμο υπό ανέγερση ναό του 2014(ΦΩΤΟ)

Πανηγύρισε ο υπό ανέγερση ιερός ναός του αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού και θαυματουργού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά.
Το πρωί ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Ακολούθησε η ακολουθία των Εγκωμίων του Αγίου και στη συνέχεια περιφορά της ιεράς Εικόνας και των ιερών Λειψάνων εντός του ναού. Σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί εόρτιος εσπερινός και Παράκληση, ενώ όλη την ημέρα θα μπορούν οι πιστοί να προσκυνούν τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου.

Ο σεβασμιώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Μαζί με τους δύο αποστόλους, τους αγίους Βαρθολομαίο και Βαρνάβα, που εορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα, πανηγυρίζει και τη μνήμη ενός από τους νεωτέρους αγίους της, τη μνήμη του αγίου Λουκά, αρχιεπ. Συμφερουπόλεως, του ιατρού και θαυματουργού, τον οποίο τιμά ιδιαιτέρως η Ιερά Μονή της Παναγία Δοβρά και η Ιερά Μητρόπολή μας. Σήμερα θα ήθελα να σταθώ σε ένα στοιχείο της προσωπικότητος και της ζωής του αγίου Λουκά που δεν έχει σχέση με τα θαύματά του ούτε με την ιδιότητά του ως ιατρού και καθηγητού της χειρουργικής. Θα ήθελα να σταθώ σε ένα στοιχείο που μας αφορά και μας αγγίζει όλους, και αυτό είναι το στοιχείο των θλίψεων και των διωγμών που υπέστη αλλά και υπέμεινε καρτερικά ο άγιός μας. Η ζωή του ήταν ένα διαρκές μαρτύριο, αλλά μέσω αυτής της διαδρομής, μέσω αυτού του καθημερινού μαρτυρίου και της υπομονής του, ο άγιος Λουκάς εξαγνίσθηκε, αγιάσθηκε, ενώθηκε με τον Θεό, χάριν του οποίου υπέμεινε τις θλίψεις και τις ταλαιπωρίες.
Πολλές φορές, αδελφοί μου νομίζουμε ότι η ζωή των πιστών είναι μία ζωή προστατευμένη από τον Θεό, ο οποίος δεν επιτρέπει να μας συμβεί τίποτε…
Ο Χριστός όμως μας προειδοποίησε: «εν τω κόσμω θλίψιν έξεσθε αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον».
Μέσα στον κόσμο, λέει ο Χριστός, θα δοκιμάσετε την θλίψη. Αλλά μην απογοητεύεσθε γιατί εγώ νίκησα τον κόσμο. Οι θλίψεις και οι ταλαιπωρίες που υφίστανται όσοι πιστεύουν στον Θεό και θέλουν να ζήσουν την εν Χριστώ ζωή οφείλονται ακόμη και στο γεγονός ότι διαφέρουν από τους άλλους ανθρώπους, και η διαφορά αυτή προκαλεί το μίσος των αντιθέτων.
Το λέγει με σαφήνεια ο Χριστός: όσοι πιστεύουν σ’ Αυτόν δεν είναι «εκ του κόσμου τούτου, δια τούτο μισεί» αυτούς «ο κόσμος».
Να λοιπόν, αδελφοί μου, δύο βασικές αιτίες των θλίψεων που συναντούμε στη ζωή μας. Θα μπορούσε βεβαίων αν μας απαλλάξει ο Θεός από αυτές, αλλά αυτό δεν θα ήταν σκόπιμο και ωφέλιμο, διότι οι θλίψεις μας θυμίζουν την αμαρτωλότητά μας και μας κρατούν σε εγρήγορση.
 Οι θλίψει δεν είναι μόνο αναπόφευκτες στη ζωή μας, είναι πολλές φορές και αναγκαίες γιατί μας καθαρίζουν την ψυχή μας και μπορούμε να βλέπουμε σωστά. Να ξέρουμε τι θέλουμε και πόσες είναι οι δυνάμεις μας.
Είναι «αναγκαίες» γιατί μας μαθαίνουν να μην εξαρτώμεθα από τα γήινα και υλικά πράγματα αλλά να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Θεό.  Άλλωστε ο Χριστός προετοίμασε τους μαθητές του για την αναγκαιότητα των θλίψεων λέγοντας «δια πολλών θλίψεων δει υμάς εισελθείν εις την βασιλείαν των ουρανών».
Την επιβεβαίωση αυτού του λόγου του Κυρίου μας την δίνει ο εορταζόμενος σήμερα άγιος Λουκάς. Εκείνος δια των θλίψεων που υπέμεινε με γενναιότητα, με καρτερία, με εμπιστοσύνη στην αγάπη και την Πρόνοια του Θεού, κατόρθωσε όχι μόνο να εισέλθει στην Βασιλεία των Ουρανών αλλά να λάβει τόσο μεγάλη Χάρη.
Το ίδιο μας καλεί να κάνουμε και εμείς. Να μην απογοητευόμαστε από τις θλίψεις και τις στεναχώριες που δοκιμάζουν την αντοχή μας, αλλά να τις υπομένουμε καρτερικά με εμπιστοσύνη στον Θεό και να τον παρακαλούμε πάντοτε να οδηγήσει και εμάς δια των θλίψεων, που επιτρέπει στην ζωή μας, στη Βασιλεία Του.













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...