Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Χρήμα: Απατηλά, ορθογώνια, παραλληλόγραμμα χαρτιά.




του κ. Δημητρίου Πλιάτσικα 
 
Το χρήμα  είναι η κινητήριος δύναμη του κόσμου από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ένα εργαλείο που έχει ξεκινήσει πολέμους, έχει πραγματοποιήσει όνειρα, έχει κάνει ανθρώπους ευτυχισμένους και δυστυχισμένους. Και παρά το γεγονός πως η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί το χρήμα συνεχίζει να μονοπωλεί ακόμη και σήμερα.
   Το πρόβλημα όμως, δεν έγκειται μόνο στο μονοπώλιο αλλά στο γεγονός ότι η συγκέντρωση ολοένα και περισσότερου χρήματος έχει γίνει αυτοσκοπός και ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο όλοι περιστρεφόμαστε.

  Η πλειοψηφία των ανθρώπων  ειδικά σήμερα που μια οικουμενική οικονομική κρίση μαστίζει όλες τις κοινωνίες ανά  την υφήλιο, προσπαθεί ακόμη πιο έντονα και παλεύει αδηφάγα να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα. Αυτό εξάλλου, θα εξασφαλίσει στον εκάστοτε ευημερία, αναρρίχηση σε αριστοκρατικούς κύκλους, πολυτελή και άνετη ζωή και ένα μέλλον που θα κρίνεται ευοίωνο.
  Ο μαριονετίστας  λοιπόν  είναι το χρήμα και οι μαριονέτες όλοι εμείς που τυφλά, πιστά και με παρωπίδες κινούμαστε άβουλα με πλήρη εμπιστοσύνη σε μία δύναμη πολλά υποσχόμενη.
 Κι έτσι συνεχίζουμε να πορευόμαστε, χωρίς να σκεφτόμαστε  πώς αυτό το  οποίο κινεί τα πάντα είναι  ανθρώπινο δημιούργημα. Δικό μας κατασκεύασμα, το οποίο το κάναμε δυνάστη μας και βασιλιά μας. Θεοποιήσαμε ένα δικό μας κατασκεύασμα πάνω στο όνομα του οποίου είμαστε ικανοί να κάνουμε αδιανόητα πράγματα. ¨Όλα βλέπεις έχουν την τιμή τους!!!!
  Οξύμωρο και απατηλό φαντάζει όμως το γεγονός  πως δυνατότερος και ισχυρότερος είναι αυτός που έχει τα περισσότερα ορθογώνια κομμάτια χαρτιού. Γιατί αυτό είναι ουσιαστικά και πρακτικά το χρήμα, κομμάτια χαρτιού κομμένα σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα, χωρίς ζωή, χωρίς συναίσθημα, χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Απλά, η συλλογή του εξασφαλίζει την υποτιθέμενη «ένδοξη ανάδυση» του ανθρώπου στο «άνω θρώσκω»,  καθώς και τον διαχωρισμό του σε ανώτερο και κατώτερο
  Εφήμερος όμως ο αγώνας, αν σκεφτεί κανείς πως στη δύση του ο κάθε άνθρωπός «φεύγει» γυμνός αφήνοντας  πίσω του όλα του τα δημιουργήματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο άνθρωπος  που έχει συλλέξει πολλά χρήματα δεν ξεχωρίζει ούτε στο ελάχιστο από αυτόν που δεν έχει συλλέξει τίποτα.
Εκείνη τη στιγμή είναι όπως γεννήθηκαν και οι δύο ίδιοι……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...