Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Εγκαίνια ιερού ναού αγίας Μαρίνης και αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου (φωτορεπορτάζ)

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την ακολουθία των Εγκαινίων του ενοριακού ιερού ναού αγίας Μαρίνης και αγίου Γρηγορίου Θεολόγου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Μαρίνης του Δήμου Βέροιας.
Μετά την ακολουθία ο σεβασμιώτατος τέλεσε την πρώτη αρχιερατική θεία λειτουργία στον καθαγιασθέντα ιερό ναό και κήρυξε το θείο λόγο τονίζοντας: ««Τούτον τον οίκον ο Πατήρ ωκοδόμησε· τούτον τον οίκον ο Υιός εστερέωσεν· τούτον τον οίκον το Πνέυμα το Άγιον ανεκαίνισε».

Με πολλή ευλάβεια και μεγάλη κατάνυξη, αλλά και με πολλή χαρά τελέσαμε σήμερα τα εγκαίνια του ναού της αγίας Μαρίνης. Με χαρά, γιατί χαιρόμαστε για κάθε ανθρώπινο έργο το οποίο ολοκληρώνεται, κάθε ανθρώπινο έργο το οποίο το σχεδιάσαμε με αγάπη, παρακολουθήσαμε την εξέλιξή του, προσφέραμε για την κατασκευή του είτε χρήματα είτε προσωπική εργασία και φροντίδα και οραματισθήκαμε τη στιγμή που θα μπορούσαμε να το θαυμάσουμε ολοκληρωμένο.
Και να αυτό ισχύει για τα ανθρώπινα έργα, που δημιουργούμε για τις καθημερινές και υλικές μας ανάγκες, πολύ περισσότερο ισχύει γι’  αυτό το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, για ένα ναό, που είναι οίκος του Θεού, που είναι οίκος και κατοικητήριο των αγίων του, που είναι η προέκταση του ουρανού στη γη·. Και ισχύει και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί η ανέγερση ενός ναού δεν είναι απλώς ένα έργο ανθρώπινο, είναι ένα έργο στη δημιουργία του οποίου συμμετέχει και ο ίδιος ο Θεός από τη στιγμή της θεμελιώσεώς του, που γίνεται με την επίκληση  του ονόματός του, μέχρι τη στιγμή των εγκαινίων, κατά την οποία η χάρη του αγιάζει ολόκληρο το οικοδόμημα και κάθε σημείο του ξεχωριστά. Αγιάζει προπάντων το ιερό θυσιαστήριο που το μεταβάλλει από ανθρώπινο κατασκεύασμα σε αγία Τράπεζα, επάνω στην οποία θα ιερουργείται εις τους αιώνας και εις ανάμνηση της θυσίας του Κυρίου μας το μέγα μυστήριο της θείας Ευχαριστίας· θα προσφέρεται ο άρτος και ο οίνος και θα μετουσιώνεται σε σώμα και αίμα Χριστού.
Και όλα αυτά που προείπα είναι που μας δημιουργούν το αίσθημα της ευλαβείας και της κατανύξεως κατά την τελετή των εγκαινίων που επιτελέσαμε προ ολίγου. Η παρουσία του Θεού είναι αυτή που μας συγκινεί και μας κάνει να αισθανθούμε πως εάν τίποτε δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη δική του βοήθεια, κατά μείζονα λόγο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως ένας ναός.
Γι’  αυτό και του εκφράζουμε σήμερα τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας που μας αξίωσε να τον ολοκληρώσουμε και να τον εγκαινιάζουμε, παρακινώντας τον καθένα από εσάς να συμβάλλετε με τον τρόπο που μπορούσατε στην ολοκλήρωσή του.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε και τον ιερατικώς προϊστάμενο της ενορίας και του ναού για τον κόπο και τις προσπάθειές του και τα εκκλησιαστικά συμβούλια που συμμετείχαν και ενίσχυαν με τον τρόπο τους αυτή τη θεάρεστη προσπάθεια ανεγέρσεως του ναού. Και παρακαλούμε το Θεό να συντηρεί και να στηρίζει το ναό ως οίκο δικό του, ως οίκο αγιασμού ψυχών και σωμάτων και ως σημείο της επί γης παρουσίας του μέχρι της συντελείας του αιώνος, όπως ακούσαμε προηγουμένως τον ιερό υμνογράφο να ψάλλει· «Τούτον τον οίκον ο Πατήρ ωκοδόμησε· τούτον τον οίκον ο Υιός εστερέωσεν· τούτον τον οίκον το Πνέυμα το Άγιον ανεκαίνισε».
Διότι οίκος του τριαδικού Θεού είναι ο ναός, όπως οίκος του Θεού είναι και το ανθρώπινο σώμα μας. Ο Θεός είναι ο δημιουργός του, είναι αυτός που ενεφύσησε μέσα του πνοή ζωής και τον έπλασε κατ’ εικόνα και καθ’  ομοίωσίν του.
Ο Χριστός είναι αυτός που στερεώνει και στηρίζει την ψυχή μας «επί πέτραν των εντολών» του, για να μπορούμε να βαδίζουμε τον δρόμο που οδηγεί προς αυτόν, που οδηγεί προς την σωτηρία μας, που οδηγεί προς τον παράδεισο τον οποίο χάσαμε με την παρακοή μας. Το άγιο Πνεύμα είναι αυτό που με την αγιαστική του χάρη, η οποία μεταδίδεται μέσω των μυστηρίων της Εκκλησίας μας καθαίρει την ψυχή μας από τους ρύπους της αμαρτίας και την ανακαινίζει πνευματικά.
Γι’  αυτό, αδελφοί μου, όπως φροντίσαμε αυτόν τον ναό, όπως φροντίσατε όλοι σας με τόση αγάπη για να γίνει αυτός ο ναός της αγίας Μαρίνης, θα πρέπει να φροντίζουμε και τον ναό του σώματός μας, ο οποίος είναι ο ζωντανός ναός του Θεού, είναι ο ναός στον οποίο χαίρεται ο Θεός να κατοικεί, γιατί είναι δημιούργημά του, και χαίρεται να τον αγιάζει με τη Χάρη που μας προσφέρει μέσα στον αισθητό και χειροποίητο ναό του, μέσα στον ιερό αυτό ναό, αρκεί εμείς να φροντίζουμε πάντοτε για την ευπρέπειά του, να φροντίζουμε να μη βγάζουμε τον Θεό από μέσα μας με τις πράξεις μας, και τότε ο Θεός θα ευαρεστείται να κατοικεί και στις ψυχές μας, όπως και μέσα στον ιερό αυτό ναό, στον οποίο σεις από σήμερα θα συναντάτε τον Θεό και την αγία Μαρίνα, στην οποία είναι αφιερωμένος. Και εύχομαι διά πρεσβειών της ο Θεός να στερεώνει και τον οίκο αυτόν, αλλά και τον οίκο των καρδιών σας».





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...