Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πανηγύρισε ο ιερός ναός αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αλεξανδρείας

Την Κυριακή 29 Ιουλίου πανηγύρισε ο περικαλλής ιερός ναός αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου του Δημ. Διαμερίσματος Αγίας Τριάδος του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε τη θεία Λειτουργία, κήρυξε το θείο λόγο και ευλόγησε τα μήλα, σύμφωνα με την παράδοση της εορτής.
Στην ομιλία του αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας τόνισε: ««Και ιδόντες αυτόν παρεκέλεσαν όπως μεταβεί από των ορίων αυτών»

Μία περίεργη παράκληση διατυπώνουν σήμερα οι Γαδαρηνοί προς τον Χριστό και μάλιστα αμέσως μετά από ένα θαύμα που επιτέλεσε, αμέσως μετά τη θεραπεία δύο συμπολιτών τους: Ενώ όλοι θα αισθανόταν χαρά και τιμή από την επίσκεψη του Χριστού, αυτοί του ζητούν να φύγει.
Του ζητούν να φύγει από την πόλη τους, όχι γιατί δεν αντιλαμβάνονται την ευεργεσία που τους έκανε, αλλά γιατί πάνω από την ευεργεσία βάζουν το υλικό τους συμφέρον. Και ο Χριστός θεραπεύοντας τους δαιμονισμένους συμπολίτες τους είχε επιτρέψει στο πονηρό πνεύμα που συνείχε τις ψυχές τους να μπει μέσα σε μία αγέλη χοίρων που έβοσκε εκεί κοντά, παράνομα, γιατί δεν επιτρεπόταν από τον Μωσαϊκό νόμο, και η αγέλη υπό την επήρεια του δαίμονος «ώρμησεν κατά του κρημνού εις θάλασσαν και απέθανον εν τοις ύδασιν», όπως γράφει ο ιερός ευαγγελιστής.
Έτσι οι Γαδαρηνοί επιλέγουν το κέρδος από τον Χριστό, προτιμούν το υλικό όφελος από το πνευματικό που φέρνει ο Χριστός με την παρουσία και τον λόγο του, και του ζητούν να φύγει. Πόσο επιπόλαια σκέφτονται, αδελφοί μου, και πόσο κοντόφθαλμα; Πώς μπορεί να συγκρίνει κανείς τον Χριστό με τον χρυσό; Πώς μπορεί να επιλέξει την πρόσκαιρη ωφέλεια από την αιώνια;
Και όμως πολλοί το κάνουν, και τότε και τώρα, αλλά και πολλοί κάνουν τη σωστή επιλογή. Και ανάμεσα σε αυτούς που επέλεξαν στη ζωή τους το σωστό, που επέλεξαν στη ζωή τους το Χριστό είναι και η εορταζόμενη σήμερα αγία Ειρήνη η ηγουμένη της μονής Χρυσοβαλάντου.
Από αρχοντική οικογένεια της Κωνσταντινουπόλεως προτίμησε από τα πλούτη και τους επίγειους θησαυρούς, που είχε στη διάθεσή της και της εξασφάλιζαν μιά άνετη και πολυτελή ζωή, την παρουσία του Χριστού στη ζωή της. Και έτσι εγκατέλειψε τον κόσμο και τα του κόσμου και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Χριστό, στην άσκηση, στη νηστεία και την προσευχή, προκειμένου να ζει δι᾽ αυτών ενωμένη με τον Χριστό, να ζει την χαρά και την ευλογία της παρουσίας του στη ζωή της.
Και ο Χριστός, αδελφοί μου, την αντάμειψε γι᾽ αυτή την επιλογή της και της έδωσε πλούσια τη χάρη και τις δωρεές του ανάμεσα στις οποίες και το προορατικό χάρισμα, ώστε να βοηθά και να καθοδηγεί με αυτό τις μοναχές της αλλά και τους ανθρώπους που την πλησίαζαν για να την συμβουλευθούν και να ωφεληθούν.
Αυτήν την αγία τιμούμε σήμερα, αδελφοί μου, στον πανηγυρίζοντα ιερό της ναό, την αγία Ειρήνη, της οποίας η επιλογή της ζωής της και η οσιακή πολιτεία της έρχονται σε αντίθεση με την επιλογή και τη στάση των Γαδαρηνών.
Διότι, αν εκείνοι με την επιλογή τους έδιωξαν τον Χριστό από την πόλη τους και τη ζωή τους και στερήθηκαν τη σωτηρία, η αγία Ειρήνη έζησε και στη γη μαζί με το Χριστό, αλλά πολύ περισσότερο απολαμβάνει τη μακαριότητα της κοινωνίας μαζί του αιωνίως στον ουρανό.
Η σημερινή της μάλιστα μνήμη υπενθυμίζει και σε μας την ανάγκη της σωστής επιλογἠς. Γιατί μπορεί εύκολα ακούοντας τη σημερινή ευαγγελική περικοπή να αντιλαμβανόμεθα το λάθος των Γαδαρηνών ή ακόμα και να τους κατακρίνουμε για τη στάση τους, συχνά όμως κάνουμε και εμείς στη ζωή μας ανάλογες επιλογές. Συχνά προτιμούμε το συμφέρον μας, την άνεσή μας, την ευχαρίστησή μας, ακόμη και την αμαρτία αντί του Χριστού. Και όταν εκείνος προσπαθεί να μας πλησιάσει χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, χρησιμοποιώντας ανθρώπους πνευματικούς ή ακόμη και δοκιμασίες και θλίψεις και ασθένειες, εμείς μπορεί ακόμη και τότε να επιμένουμε στην άρνησή μας να δεχθούμε την παρουσία του.
Ας προσέξουμε γι᾽ αυτό, αδελφοί μου, και ας μην αδικούμε τον εαυτό μας απομακρύνοντας τον Χριστό από τη ζωή. Αντίθετα, μάλιστα, ας σπεύδουμε πάντοτε προς αυτόν και ας τον παρακαλούμε να μένει μαζί μας, γιατί χωρίς τη δική του παρουσία στη ζωή μας είμαστε αδύναμοι, ευάλωτοι και δυστυχείς, ενώ με τη δική του παρουσία και ενίσχυση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι και αν συναντήσουμε, και θα έχουμε τη χάρη του, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημα του στη γη και να αξιωθούμε και εμείς της αιωνίου ζωής μαζί με την εορταζόμενη οσία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...