Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας στην Κύπρο για τα Θυρανοίξια μεγαλοπρεπούς ιερού ναού αγίου Βαρνάβα.

Στην Κύπρο μετέβη ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, προσκεκλημένος του πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, προκειμένου να λάβει μέρος στην τελετή Θυρανοιξίων του μεγαλοπρεπούς ιερού ναού του αγίου αποστόλου Βαρνάβα Πολεμιδίων.
Τον σεβασμιώτατο συνόδευσαν ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος αρχιμ. Αθανάσιος Μπίρδας και ο αρχιδιάκονος Πρόδρομος Γκιρτζαλιώτης.

Το εσπέρας του Σαββάτου ο σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό των θυρανοιξίων και χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό συχοροστατούντος και τυ πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου. Το θείο λόγο κήρυξε ο προϊστάμενος του ναού αρχιμ. Τύχων, ενώ μίλησε και ο πανιερώτατος.
Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, και συλλειτουγούντος του θεοφιλεστάτου χορεπισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε:««Πάντες γαρ υιοί Θεού εστέ δια της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού».
Η φωνή του αποστόλου Παύλου ήχησε σήμερα για άλλη μία φορά. Η φορά αυτή όμως, αδελφοί μου, ήταν διαφορετική από τις άλλες, γιατί ήχησε για πρώτη φορά μέσα στον νεόδμητο ναό του φίλου και συνεκδήμου του, του αγίου αποστόλου Βαρνάβα, εδώ στην πατρίδα του την Κύπρο.
Ήχησε για να μας υπενθυμίσει ότι όλοι ανεξαρτήτως είμαστε παιδιά του Θεού «υιοί Θεού…δια της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού».
Ήχησε για να μας υπομνήσει τη μεγάλη τιμή και δωρεά που μας κάνει ο Θεός, να μας θεωρεί όλους παιδιά του, υπό μία και μόνη προϋπόθεση, την πίστη στον Ιησού Χριστό.
Καμία θρησκεία, αδελφοί μου στον κόσμο, δεν υποσχέθηκε κάτι τέτοιο στον άνθρωπο. Καμία θρησκεία στον κόσμο δεν υποσχέθηκε να αναδείξει τους πιστούς της υιούς του Θεού, μόνο η Εκκλησία που ίδρυσε ο Χριστός και η πίστη που μας κληροδότησε κάνουν τον άνθρωπο όχι απλώς καλύτερο ή ευτυχέστερο αλλά υιό του Θεού.
Η σημασία αυτής τη μεγάλης δωρεάς του Θεού προς τον άνθρωπο γίνεται ευκολότερα κατανοητή, όταν συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της διαφοράς του Θεού που πιστεύουμε εμείς από τους ψεύτικους θεούς των θρησκειών.
Αν και εύκολα θα μπορούσαν οι θρησκείες να υποσχεθούν κάτι τέτοιο στους πιστούς τους, εφόσον ποτέ δεν θα πραγματοποιείτο, καθώς οι υποσχέσεις τους είναι ψεύτικες, όπως ψεύτικες είναι και οι ίδιες και οι θεοί τους, παρ’ όλα αυτά δεν το υπόσχονται, γιατί οι θεοί τους –πλάσματα της φαντασία των ανθρώπων- έχουν τα ίδια ελαττώματα με τους ανθρώπους, είναι γεμάτοι εγωισμό που δεν τους επιτρέπει να δουν κάποιον άλλο να στέκεται δίπλα τους.
Αντίθετα ο Θεός στον οποίο πιστεύουμε εμείς οι χριστιανοί, καθώς είναι Θεός Αληθινός  και Δημιουργός των πάντων, δεν φοβάται μήπως η δόξα του σκιασθεί, αν παραχωρήσει και σε μας τους ανθρώπους τη χάρη της υιοθεσίας και μας αναδείξει παιδιά του.
Και όχι μόνο δεν φοβάται αλλά μας καλεί και μας προτρέπει, να γίνουμε παιδιά του, να γίνουμε κληρονόμοι της Βασιλείας Του.
Ο άνθρωπος λοιπόν συμμετέχοντας στο κατ’ εξοχήν μυστήριο της συναντήσεως του ανθρώπου με τον Θεό στην Θεία Λειτουργία μέσα στους Ιερούς Ναούς οι οποίοι είναι δείγματα αυτής της πίστεως των χριστιανών μεταμορφώνεται από δούλος σε υιό, ανασταίνοντας  την πεπτωκυία φύση κοινωνώντας Σώμα και Αίμα Χριστού.
Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο αλλά και τον προϊστάμενο του ναού για την ευγενή πρόσκλησή του να συνεορτάσει και αυτός  μαζί με τον ευσεβή κλήρο και λαό της περιοχής τα θυρανοίξια του υπέρλαμπρου ναού του Αγίου Βαρνάβα ο οποίος πλέον θα κοσμεί τον Ορθόδοξο κόσμο και θα δίνει την μαρτυρία της ευσέβειας και της Ορθοδόξου πίστεως μέσα σε μία υλόφρονα εποχή».



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...