Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

«Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη, στα χωριά της Προύσας». Παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου του Γεωργίου Κοτζαερίδη.


Ένας απογευματινός περίπατος στα καλντερίμια της μνημοσύνης του ευσεβούς μας Γένους και στην αντίπερα όχθη της Ρωμιοσύνης ήταν η αποψινή (Παρασκευή 22 Ιουνίου) εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση του πονήματος του συγγραφέως κ. Γεωργίου Κοτζαερίδη με τον τίτλο «Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη, στα χωριά της Προύσας».
Στο πλαίσιο των ΙΗ΄Παυλείων εντάσσεται και αυτή η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας.

Την ευθύνη της παρουσίασης είχε ο αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε: «Η αποψινή εκδήλωση δεν είναι σαν τις άλλες. Είναι, όπως το λέει και ο τίτλος της, «Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη», ένα ταξίδι στα χωριά της Προύσας, στα χωριά του βιθυνικού Ολύμπου και της θάλασσας της Προποντίδας, στα μοναστήρια, τους ναούς, τα αγιάσματα. Ένα ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο, στις μνήμες και την ιστορία. Ένα ταξίδι-επίσκεψη σε τόπους οικείους και αγαπημένους. Ένα ταξίδι-επίσκεψη στους τάφους πατέρων και προγόνων, στα εικονοστάσια και στα προσκυνητάρια των οσίων και των ηγιασμένων, εκεί όπου μετά πνευμάτων δικαίων επισκοπούν οι ψυχές των μαρτύρων, των μοναχών, των ασκητών, των τιμίων ανθρώπων, που με τον κόπο και τον ιδρώτα τους δημιούργησαν πολιτισμό για αιώνες.
Ένα ταξίδι όπου το βλέμμα «αγναντεύει την Προποντίδα και κατηφορίζει από τα Μουδανιά στην Προύσα. Κι από το Μπογάζ απλώνει πανί στην ψαρόβαρκα και αρμενίζει από το ποτάμι του Ρύνδακα στην Αρτυνία Λίμνη και αγκυροβολεί στην Απολλωνία και προσκυνά στον Μητροπολιτικό ναό του αγίου Γεωργίου, του Ταξιάρχη, του Προδρόμου και του αγίου Παντελεήμονα», όπως έγραφε πρόσφατα κάποιος νοσταλγός «της αντίπερα όχθης».
Στο ταξίδι αυτό οδηγός μας ο συγγραφέας του βιβλίου «Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη στα χωριά της Προύσας» που παρουσιάζεται απόψε, ο κ. Γεώργιος Κοτζαερίδης.
Ξεναγοί μας στο ταξίδι ο ηγούμενος της Ιεράς Σκήτης Τιμίου Προδρόμου, π. Πορφύριος, και η κ. Φιλιώ Φωτιάδου, που θα μας μιλήσουν για το βιβλίο.
Στο αποψινό μας ταξίδι έχουμε τη μεγάλη χαρά και την τιμή να έχουμε ένα εκλεκτό συνταξιδιώτη από την «αντίπερα όχθη», τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στη Χάλκη και καθηγητή του Α.Π.Θ. που βρίσκεται απόψε μαζί μας μετά από πρόσκληση των «Μπρουσαλήδων» της Βέροιας.
Τον καλωσορίζω θερμά και τον ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνει, να μας συντροφεύσει σ᾽ αυτό το νοερό προσκύνημα στους τόπους και τις μνήμες της επαρχίας του.
Ανάμεσά μας έχουμε και έναν άλλο διαπρεπή συνοδοιπόρο, έναν από τους δημάρχους της περιοχής, τον αξιότιμο αντιδήμαρχο Nilüfer κ. Mustafa Esen, τον οποίο και καλωσορίζω εγκάρδια.
Η αποψινή εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των ΙΗ´ Παυλείων, πραγματοποιείται χάρη στο ωραίο βιβλίο του εμπνευσμένου ερευνητή της Προύσης και της περιοχής της, του κ. Γεωργίου Κοτζαερίδη, τον οποίο θα ήθελα να συγχαρώ από καρδίας για το υπέροχο βιβλίο του.
Ευχαριστώ θερμά και τους διοργανωτές της αποψινής βιβλιοπαρουσιάσεως και ακόμη τη μικτή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με διευθυντή τον κ. Δημήτριο Κεχαγιά, που θα μας μεταφέρουν μετά την παρουσίαση του βιβλίου ήχους και μελωδίες της περιοχής. Και εύχομαι σε όλους να απολαύσουμε το αποψινό όμορφο ταξίδι στην αντίπερα όχθη και να συγκινηθούμε από το προσκύνημα στα χωριά της Προύσας».
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γεώργιος Κοτζαερίδης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Νικουφέρ Προύσης κ. Μουσταφά Εσέν.
Την παρουσίαση έκαναν η φιλόλογος κ. Τριανταφυλλιά Φωτιάδου και ο αρχιμ. Πορφύριος Μπατσαράς.
Καταληκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Ο σεβασμιώτατος αφού έκανε έκκληση σε όλους να μεταδίδουν τις μνήμες του στις νεότερες γενιές για να διασώζονται, παίρνοντας αφορμή από το παράδειγμα του κ. Γεωργίου Κοτζαερίδη που ρούφηξε σαν σφουγγάρι τον πολιτιστικό πλούτο από τις διηγήσεις της γιαγιάς του, αλλά και με την κατοπινή προσωπική του έρευνα ανά την Ελλάδα διέσωσε ένα μεγάλο κομάτι από την ιστορία και την παράδοση της Προύσας.
Ο σεβασμιώτατος ακόμη παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητές του για την αναγέννηση της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης, με την αγορά ναών για να ανακαινισθούν, την ανεύρεση των ορθοδόξων που ζουν στην περιοχή – και δεν είναι λίγοι λόγω των πολλών βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή και απασχολούν μετανάστες από ορθόδοξες χώρες (όπως Ρουμανία, Ουκρανία κλπ).
Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη μικτή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας υπό τη διέυθυνση του κ. Δημητρίου Κεχαγιά.
Στο φουαγιέ λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από εκκλησιές και τοπία της περιοχής Προύσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...