Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Παράκληση για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων



Την Κυριακή 20 Μαΐου το βράδυ ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε Παράκληση στον ιερό ναό αγίων Αναργύρων Βεροίας για τους υποψηφίους των γενικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Έψαλαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι ενώ ο σεβασμιώτατος στο τέλος διάβασε ειδική περιστασιακή ευχή της Εκκλησίας μας και απηύθυνε πατρικούς λόγους για τους υποψηφίους αλλά και τους γονείς τους.
Όπως κάθε χρόνο ο σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους τους υποψηφίους συμβολικά από ένα στυλό.
Η ομιλία του σεβασμιωτάτου:
«Η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μία διαρκής πορεία, ένας διαρκής αγώνας. Ο Θεός μας χάρισε πολλές δυνατότητες και μας άφησε ελεύθερους να σχεδιάσουμε και να εξελίξουμε τη ζωή μας.
Για να μπορεί όμως ο άνθρωπος να ελέγχει την πορεία του στη ζωή, για να μπορεί να διορθώνει τις ενέργειες και τις πράξεις του που είναι άστοχες, αλλά και να μπορεί να χαίρεται με όσα επέτυχε και κατόρθωσε, βρίσκεται πάντοτε σε ένα διαρκή έλεγχο.
Ο έλεγχος αυτός είναι απόλυτα φυσικός και δικαιολογημένος, καθώς ζούμε μέσα στην κοινωνία, ζούμε μαζί με άλλους ανθρώπους, και οι πράξεις μας και οι συνέπειες έχουν και αποτελούν αντικείμενο κριτικής και συγκρίσεως από αυτούς.
Είναι αλήθεια ότι η σύγκριση και οι κρίσεις των άλλων δεν είναι σχεδόν ποτέ μία εύκολη ή ευχάριστη διαδικασία. Συνήθως είναι μία πραγματικότητα που μας προκαλεί ανησυχία και μας δημιουργεί αγωνία, καθώς δεν γνωρίζουμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα της κρίσεως.
Και σε μία τέτοια, μία από τις πολλές τέτοιες στιγμές της ζωής σας βρίσκεστε σήμερα και σεις. Ίσως είναι η πιο δύσκολη, η πιο σοβαρή κρίση στην οποία καλείστε να δοκιμάσετε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας, καθώς οι εξετάσεις σας που αρχίζουν έχουν σημασία για το μέλλον σας και την εξέλιξή σας.
Η ώρα αυτή των εξετάσεων, για την οποία προετοιμαζόσασταν όλοι τους τελευταίους μήνες και αρκετοί από σάς ίσως και τα τελευταία χρόνια, έφθασε, και σεις καλείστε τώρα να δείξετε τί μάθατε τόσο καιρό.
Η αγωνία σας είναι κατανοητή, αλλά μαζί με σας αγωνιούμε και εμείς, οι γονείς σας και οι πνευματικοί σας πατέρες.

Αγωνιούμε, γιατί αγωνιάτε και σεις. Αγωνιούμε, γιατί ξέρουμε ότι οι εξετάσεις, ακόμη και για εκείνον που είναι άριστα προετοιμασμένος, αποτελούν δοκιμασία. Αγωνιούμε, γιατί ξέρουμε ότι η επιτυχία θα σας δώσει χαρά. Αγωνιούμε, αλλά στεκόμαστε δίπλα σας για να σας δώσουμε θάρρος. Προσευχόμαστε μαζί σας, όχι μόνο απόψε, αλλά και σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας σας γι αυτές τις εξετάσεις. Προσευχόμαστε και σας συμπαραστεκόμαστε, γνωρίζοντας πως όποιος ζητά τη βοήθεια του Θεού και των αγίων του, αυτός την έχει. Γιατί ο Θεός απαντά στη φωνή των παιδιών του, όπως η στοργική μητέρα, που καταλαβαίνει το αίτημα του παιδιού της και πριν ακόμη εκείνο να το διατυπώσει.
Βρισκόμαστε όμως δίπλα σας για να σας πούμε και κάτι ακόμη που μπορεί να μην το κατανοείτε με ευκολία, είναι όμως μία αλήθεια.
Δεν μπορείτε να το κατανοήσετε, γιατί θέλετε να επιτύχετε στις εξετάσεις που έχετε μπροστά σας, πράγμα που είναι και δική μας ολόθερμη ευχή.
Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι οι εξετάσεις αυτές είναι απλώς μία δοκιμασία από τις πολλές που θα περάσετε στη ζωή σας. Δεν θα πρέπει να ξεχάσετε ότι η επιτυχία δεν είναι πάντοτε διασφαλισμένη, όσο κι αν έχετε προσπαθήσει, αλλά και ότι δεν εξαρτώνται όλα στη ζωή σας από αυτές τις εξετάσεις.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα προσπαθήσετε όσο μπορείτε, αλλά σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα έχετε το θάρρος και την ψυχραιμία για να αντιμετωπίσετε όχι μόνο τις τυχόν δυσκολίες του πρώτου μαθήματος αλλά και όλων των εξετάσεων μέχρι τα αποτελέσματα.
Εάν έτσι αντιμετωπίσετε τις εξετάσεις σας και εάν εμπιστευθείτε τον εαυτό σας και το μέλλον σας στα χέρια του Θεού, τότε να είστε βέβαιοι ότι και η επιτυχία θα έρθει και ό,τι και αν κάνετε στη ζωή σας θα έχει την ευλογία του Θεού και θα σας κάνει ευτυχισμένους.
Εμείς που σας αγαπούμε και ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο και την ευτυχία σας θα προσευχόμαστε για σας όλες τις ημέρες και θα σας συντροφεύουμε με τη σκέψη και την αγάπη μας. Θα προσευχόμαστε να περάσει ανώδυνα αυτή η δοκιμασία των εξετάσεων και να έχει την πιο αίσια έκβαση για όλους και όλες σας. Θα προσευχόμαστε για να είναι το αποτέλεσμά τους το καλύτερο για τη ζωή σας.
Καλή δύναμη, καλή επιτυχία και ο Θεός να είναι μαζί σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...