Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Σύναξις των Παλαμάδων (φωτορεπορτάζ)


Πανηγυρικό συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβράς, Βέροια επί τη Σύναξη της αγίας οικογενείας του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά. Στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστίας κ. Δημήτριος ο οποίος προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας. Μαζί του συλλειτούργησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων με του οποίου τις προσπάθειες πριν δύο χρόνια έγινε η επίσημη αγιοκατάξη της οικογενείας των Παλαμάδων.


Ο Σεβασμιώτατος Σεβαστίας κ. Δημήτριος κήρυξε τον θείο λόγο και επισήμανε το πόσο επίκαιρη είναι η σημερινή ευαγγελική περικοπή του άφρονος πλουσίου. Η απληστία των ανθρώπων, η έλλειψη του φόβου του Θεού και της μνήμης του θανάτου είναι τα στοιχεία αυτά τα οποία κάνουν τον σημερινό άνθρωπο να ομοιάζει με τον πλούσιο της παραβολής. Η οικογένεια των Παλαμάδων είναι το αιώνιο φωτεινό παράδειγμα για όλους τους χριστιανούς που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να γνωρίσουν τον Θεό, μπορούν για αγιαστούν με την Χάρη του Θεού ακόμα και μέσα στον κόσμο. Η μνήμη του θανάτου είναι το χαρακτηριστικό αυτό γνώρισμα που πρέπει να έχει ο κάθε χριστιανός, όχι όμως για να θλίβεται αλλά για ζει εν Χριστώ, για να ζει βιώνοντας αυτό που έζησαν και οι Παλαμάδες ότι δηλαδή όλα έρχονται και παρέρχονται και αυτό μόνο που μένει είναι τα έργα της μετανοίας μας, είναι ο φιλότιμος αγώνας που ο καθένας μας έπραξε ώστε να γίνει όχι απλά καλός άνθρωπος αλλά για να επιτύχει με την Χάρη του Θεού το καθ’ ομοίωσιν.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας με ιδιαίτερη χαρά ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμονας έκανε μία χειροθεσία αναγνώστου, του κ. Γεωργίου Φρασαριώτη, ένας νέου ανθρώπου για τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης είχε να πει μόνο καλά λόγια. Κλήρος και λαός φώναξαν το «Άξιος» και εν συνεχεία όλοι οι πιστοί ευχήθηκαν στον νέο αναγνώστη της Εκκλησίας των Βερροιέων κάθε πνευματική πρόοδο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...