Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ήμερο προσκύνημα στην πατρίδα του αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού και θαυματουργού, την Κριμαία.


Κατά την άφιξη στη Συμφερούπολη πραγματοποιήθηκε αρχικά επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος (Ελληνική εκκλησία) όπου βρίσκεται το σεπτό σκήνωμα του αγίου Λουκά. Εψάλη παράκληση προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος κι στη συνέχεια όλοι οι προσκυνητές ασπάσθηκαν το ιερό λείψανο του αγίου, το οποίο ειδικά για την περίσταση οι υπεύθυνοι του ναού άνοιξαν.


Τις επόμενες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ιερούς ναούς και ιστορικούς τόπους της Κριμαίας στις περιοχές Γιάλτας, Λεβαδείας, Σεβαστουπόλεως, Χερσώνος κ.ά. ενώ την τελευταία ημέρα τελέστηκε από τον σεβασμιώτατο αρχιερατική θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Τριάδος και προ της αναχωρήσεως ένα τελευταίο προσκύνημα στον τάφο του αγίου Λουκά στα κοιμητήρια της πόλεως.
Τις επόμενες τρεις ημέρες ακολούθησε επίσκεψη της βασιλίδας των πόλεων Κωνσταντινουπόλεως στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τη Βλαχέρνα, τη μονή Μπαλουκλή, τη μονή Αγίας Τριάδος στη Χάλκη, την Αγία Σοφία κ.α.
Να σημειωθεί ότι ο σεβασμιώτατος προηγήθηκε στην Συμφερούπολη της υπόλοιπης ομάδας προσκυνητών μετεφέροντας το ιερό λείψανο του αγίου Δημητρίου το οποίο ετέθη σε προσκύνηση των πιστών και μεταφέρθηκε σε διάφορες περιοχές της Κριμαίας και στη συνέχεια στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας (θα ακολουθήσει άλλη εκτενής σχετική αναφορά).
Κατά την υποδοχή του ιερού λειψάνου από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως κ. Λάζαρο, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελήμων τόνισε:

Η ομιλία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος

«Με χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι και πάλι στη ευλογημένη από τη χάρη του νεοφανούς αγίου της Εκκλησίας μας, του πατρός και προστάτου σας αγίου Λουκά του ιατρού και θαυματουργού, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, πόλη σας μετά από πρόσκληση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου σας κ. Λαζάρου, μεταφέροντας έναν πολύτιμο θησαυρό, μεταφέροντας τμήμα του ιερού και χαριτόβρυτου λειψάνου του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, του Θεσσαλονικέως, ενός από τους προσφιλέστερους μάρτυρες και αγίους της Εκκλησίας μας, του οποίου η φήμη των υπερόχων θαυμάτων και της θαυματουργικής προστασίας όσων επικαλούνται τη βοήθειά του έχει κατακλύσει τον κόσμο ολόκληρο, ώστε δικαίως να χαρακτηρίζεται «υπέρμαχος της οικουμένης».
Ανάλογη με τη φήμη των θαυμάτων του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου είναι και η φήμη του μύρου του που ανέβλυζε για αιώνες από τον τάφο του στον περίφημο ναό του στη Θεσσαλονίκη και κατέκλυζε τα πέρατα της οικουμένης, όπως αποδεικνύουν τα βυζαντινά κουτρούβια, τα μικρά αγγεία με εγχάρακτη τη μορφή του αγίου Δημητρίου, με τα οποία μετέφεραν ευσεβείς προσκυνητές σε Ανατολή και Δύση και μέχρις εδώ, την Κριμαία, όπου έφθαναν έμποροι από τη βασιλίδα των πόλεων, το μύρο του αγίου.
Και τώρα αντί του αγίου μύρου του μεγαλομάρτυρος έχετε το μυρόβλυτο και ιερό λείψανό του, που με κατάνυξη υποδεχθήκατε σήμερα στον ιερό αυτό και περικαλλή ναό.
Σας ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε και για τις εκδηλώσεις τιμής και αγάπης προς τα πρόσωπά μας, εκδηλώσεις τιμής τις οποίες θεωρούμε ως αναφερόμενες στον γενναίο αθλητή του Χριστού, τον διαπρύσιο κήρυκα του ευαγγελίου, τον αγνό και παρθένο, τον πανόλβιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα εδώ, παρών, ανάμεσά σας, μεταφέροντας προς όλους σας δια του χαριτοβρύτου ιερού λειψάνου την ευλογία και τη χάρη του ουρανού.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την εγκάρδια υποδοχή και τους ευγενείς λόγους σας. Σας ευχαριστούμε για την τιμή και τον σεβασμό που εκδηλώνετε με την αθρόα προσέλευσή σας στην υποδοχή του ιερού λειψάνου του μεγαλομάρτυρος αγίου Δημητρίου.
Η ευλάβεια και η αγάπη σας προς τον άγιο μάς αναπαύουν από τον κόπο του ταξιδίου και γεμίζουν τη ψυχή μας από συγκίνηση και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και τον πανεύφημο μάρτυρα του Χριστού που οδήγησε τα βήματά μας για μία ακόμη φορά μέχρι την πόλη σας, έτσι ώστε οι λέξεις να μην μπορούν να εκφράσουν όσα αισθανόμαστε αυτήν την ώρα. Γι αυτό αναπέμπουμε ολοκάρδια την ευχαριστία μας προς τον Θεό και προς τον Άγιό μας και επικαλούμεθα δια των πρεσβειών του αγίου ενδόξου μαγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου την Χάρη και την ευλογία του πανοικτίρμονος και φιλανθρώπου Θεού.
Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μας μεταφέρω προς όλους σας και την αγάπη του ευσεβούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά θερμότατα για την υποδοχή».















 

πηγή:εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...